(untitled) (Open Herald: Periodical of Methodical Research, 2023)
Хива хонлиги ўзбек давлатчилиги тарихида муҳим ўрин эгаллаган давлатлардан бири ҳисобланади. Хива хонлигининг сиёсий ҳаёти, унинг маъмурий бошқарув тартиби, амалда бўлган унвон, мансаб ва лавозимлар, улар эгаларининг вазифалари муҳим илмий тадқиқот объекти бўла олади. Мазкур муаммолар турли даврларда олим ва тадқиқотчилар томонидан ўрганилган. Бироқ бу йўналишда жумбоқлар ва муаммолар кўп. Мазкур maqolada Хива хонлигининг сиёсий жараёнларига бевосита таъсир этувчи XIX – ХХ аср бошларида Хива хонлигида Қозихона ва диний бошқарув тизими тадқиқ қилинади. Хива хонлигининг сиёсий, иқтисодий-ижтимоий ва маданий ҳаёти, диний ва маҳаллий бошқарув тизимини ёритишда яқиндан ёрдам беради